Mi smo proti! STOP CETA!

Aktivisti in aktivistke Sindikata Mladi plus smo se včeraj udeležili protesta proti sprejetju CETA. Spodaj objavljamo naš govor s protesta.

Prostotrgovinski sporazumi posegajo v pravice delavcev oziroma na celotno področje pravne in socialne države. V primeru sprejetja sporazumov dobijo pravice in ugodnosti korporacije, ne pa ljudje. Pravna in socialna varnost delavk in delavcev pa postaneta močno omejeni, saj korporacije v primeru izgube dobička posamezne države lahko celo tožijo.

Obljubljajo nam gospodarsko rast in nova delovna mesta. Vendar so tovrstne trditve zavajajoče, posledice pa nepredvidljive. Kot dokazano, lahko tovrstni sporazumi vodijo v izgubo delovnih mest. V ZDA se jih je celo prijel vzdevek »ubijalci delovnih mest«. Kot poceni delovna sila bomo še v večji meri prisiljeni v prekarizacijo in nižanje standardov na področju dela.

Odločitev o vsem tem pa sploh ne moremo sprejemati tisti, ki se nas omenjene spremembe najbolj tičejo.

Že sedaj bijemo težke boje za izboljšanje delavskih pravic. Če pa pomislimo, da obstaja grožnja, da bo morala država plačevati korporacijam odškodnine, če bi želela izboljšati delavske pravice, pa je upanje na izboljšanje pogojev nično.

Naša generacija je še bila vzgojena v miselnosti, da je Slovenija pravna in socialna država. Da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. In čeprav to tudi danes velikokrat velja zgolj teoretično, moramo te vrednote braniti. Braniti moramo pravice ljudi, delavk in delavcev in jih preprosto postaviti pred interese korporacij.