Festival ZA dostojno delo

Poziv k aktivni udeležbi na Festivalu dostojnega dela

Prvega in drugega maja v Sloveniji praznujemo praznik dela. Ob tovrstnih priložnostih je treba vedno znova izpostaviti mlade in naš težak položaj na trgu dela, saj se soočamo z visoko brezposelnostjo in s pravo eksplozijo prekarnih oblik zaposlitev, po katerih smo pri nas v samem evropskem vrhu. Zato smo mladi pogosto prisiljeni sprejeti slabo plačano in negotovo delo, ki ne zagotavlja dostojnega preživetja in nam preprečuje, da bi se postavili na lastne noge.

Toda pri sindikatu Mladi plus ne nameravamo obupati in zato organiziramo izobraževalno-umetniški-aktivistični Festival dostojnega dela, s katerim želimo dvigniti zavest o pomenu praznika dela in opolnomočiti mlade na prehodu iz izobraževanja v zaposlitev.

Festival bo potekal v v dveh tednih pred največjim delavskim praznikom, od 18. 4. do 2. 5.

Zasnovali smo številne aktivnosti v obliki izobraževanj, delavnic, umetniških akcij, namenjenih tako mladim kot širši javnosti. Mlade bomo izobrazili o različnih oblikah dela in o pravicah, ki iz njih izhajajo, jim približali pomen in zgodovino boja za delavske pravice in se vprašali, kako naj bo videti boljši in pravičnejši svet od tega, v katerem živimo danes.
Organizirali bomo tudi delavski kviz in fotografski natečaj, vse aktivnosti pa bodo za udeleženke in udeležence brezplačne in dostopne vsem, ne glede na njihov socialni položaj.

Vrhunec festivala bo 30. 4., ko se bomo zvečer povzpeli na Rožnik, kjer bo sindikat Mladi plus prisoten s svojo stojnico.

1. maja pa vabimo tudi vse mlade, da se udeležijo prireditve na Rožniku, ki se bo začela ob 10:30.
Aktivnosti Festivala ZA dostojno delo:

Ne nam buč prodajat!

18. 4. – 22. 4. Zbiramo in objavljamo »buče« vladnih predstavnikov – neizpolnjene obljube, zavajanja in druge domislice. Pošlji bučo, ki jo je vlada prodala tebi!

Analiziraj, prepoznaj, odzovi se!

Ponedeljek, 25.4.2016informativna delavnica Mladi in delo (v sodelovanju s Študentsko Iskro)

Pridi in spoznaj različne oblike dela, pravice ki izjahajo iz njih, in kaj za mlade pomeni, da delajo vedno bolj »prekarno«.

Delaš prek študentske napotnice po 8 ur na dan? Je potencialni delodajalec od tebe kot pogoj za delo zahteval odprtje s.p.? Ti v službi samo v nedogled podaljšujejo enomesečne pogodbe?

Vse našteto je postalo del vsakdana, a to ne pomeni, da moramo situacijo pasivno sprejeti! Pridruži se nam, prisluhni kratkemu predavanju, sodeluj v debati, in sooblikuj mini kampanjo, s katero se bomo skupaj odzvali na prepoznane probleme!

Torek, 26.4.2016aktivistična delavnica Mladi in delo (v sodelovanju s Študentsko Iskro)

Po tem ko se bomo na ponedeljkovi delavnici seznanili z realnostjo dela danes, se bomo v torek usmerili v oblikovanje odzivov. V času pred praznikom dela bomo skupaj oblikovali sporočila, plakate, akcije ali kaj tretjega, s čimer bomo javnost opozorili na položaj v družbi, v katerem se nahajamo!

* Čeprav se bosta vsebinsko navezovali, ni problem če se lahko udeležiš le ene od dveh delavnic – si dobrodošel/a!
Preveri svoje znanje!

V nenehnem boju za zaposlitev, smo delavke in delavci pozabili, da imamo tudi pravice. Jih poznaš? Kljub temu, da so bile pravice izborjene, jih veliko odločevalcev in delodajalcev želi spregledati- na nas delavcih je, da se ves čas borimo za ohranjanje izborjenih pravic.
Preveri svoje znanje v nagradnem krizu, ki bo potekal v parku pred Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (Miklošičev park), v torek 28.4.2016 med 10.00 in 18.00 uro ter si prisluži nagrado, s katero boš lahko še lepše praznoval/a 1.maj na Rožniku.

Fotkaj za prvi maj!

25. 4. – 29. 4. – med Festivalom dostojnega dela pri sindikatu Mladi plus organiziramo fotografski natečaj. Prispevaj svojo fotko in z njo pokaži, kaj ti pomeni praznik dela v času, ko se zdi govorjenje o delavskih pravicah le še slaba šala, kruta realnost pa začasne, negotove zaposlitve, življenje iz danes na jutri, garanje za drobiž in bizarni ‘zaposlitveni’ oglasi, ki ponujajo zgolj še delo prek študentske napotnice, lastnega s.p.-ja ali d.o.o.-ja.

Fotko opremi s hashtagoma #1maj in #mladiplus, jo do polnoči 29. 4. objavi na Facebooku ali Twitterju in v največ dveh stavkih pojasni izbiro svojega motiva. Z uporabo obeh hashtagov se strinjaš, da tvoj posnetek lahko objavimo in uporabimo za potrebe sindikata Mladi plus. 30. 4. zvečer pa se oglasi na vrhu Rožnika pri naši stojnici, kjer te bo čakala nagrada!

decent-work-web-700x400cb

Delavnice sofinancira Mestna občina Ljubljana