SHOD – Solidarno z grškim ljudstvom!

Sindikat Mladi plus se je danes udeležil shoda “Solidarno z grškim ljudstvom”

Danes v Grčiji poteka splošna stavka v javnem sektorju. Močno delavsko gibanje je eden izmed akterjev, ki je v zadnjih letih konsistentno opozarjalo na negativne učinke varčevalnih ukrepov. Kajti prav delavstvo je v zadnjih letih na lastni koži občutilo masovne izgube delovnih mest, zapiranja podjetij, nižanja plač in pokojnin ter porast revščine.

Današnja stavka je pomembna tudi zato, ker se v prihodnosti obeta omejevanje tovrstnega izražanja volje ljudi. Ena izmed točk sporazuma med Grčijo in institucijami zahteva “temeljit pregled kolektivnih pogajanj, industrijske akcije in kolektivnih odpuščanj”. Lahko si drznemo predvidevati, da bo šlo pri tem predvsem za večje omejevanje kolektivnega delovanja delavstva in preprečevanje protestov proti politikam, ki jih predpisujejo te iste institucije.

Grške stavke, množični protesti, in dvakrat prek volitev oziroma referenduma potrjena zahteva po korenitih spremembah niso naključja.

Gre za popolnoma racionalen odziv na stanje, ki ne omogoča socialne varnosti, dostojnega življenja, celo golega preživetja.

Gre za odziv na dejstvo, da ima Grčija najvišjo stopnjo brezposelnosti znotraj EU. Prav tako je bila lani najvišja stopnja podzaposlenosti, več kot 70% delavk in delavcev za skrajšan delovni čas pa si tovrstne oblike dela ni izbralo prostovoljno, in bi, če bi to le bilo mogoče, želeli delati več.

Gre za odziv na dejstvo, da je bilo lani več kot 70% ljudi brez zaposlitve dolgotrajno brezposelnih. Da je lani stopnja brezposelnosti mladih dosegla kar 52,4%.
3 milijone prebivalk in prebivalcev Grčije živi na ali pod mejo revščine.

Vse to ima katastrofalne posledice za življenjsko situacijo posameznic in posameznikov, za celotno družbo. Vsi, ki se v tej situaciji niso vdali ampak nadaljujejo boj, nadaljujejo kritiko institucij in ukrepov, ki so jih do sem pripeljale, si zaslužijo vso našo podporo in solidarnost.

Neskončno, nesmiselno in dokazano neučinkovito varčevanje je v zadnjih letih pripeljalo do množičnega upora in kolektivnih akcij – ljudstvo ni pripravljeno mirno sprejeti uničenja demokracije in ne bodo se podredili ukrepom, ki pomenijo dušenje države in suverenosti, napad na demokracijo in solidarnost.

Zato smo danes tukaj, z njimi in z vsemi, ki si drznejo reči NE.

Tako imenovaimi institucijami, ki ignorirajo voljo ljudstva sporočamo – NE!

NE izsiljevanju in NE varčevanju.

Hočemo Evropo, ki temelji na enakosti in solidarnosti. Evropo, v kateri se da živeti, ne životariti.