Kdo pa je danes na naslovnici? Dajmo medije v medije!

Dajmo medije v medije!

Položaj novinarjev v Sloveniji se še poslabšuje, pri čemer je moč opaziti veliko izkoriščanje s strani različnih medijskih hiš. Kljub temu, da gre velikokrat za elemente delovnega razmerja, novinarji delajo preko avtorske pogodbe, ali so prisiljeni v odprtje s.p.-ja, s čimer želijo delodajalci bremena preložiti na delavke in delavce. S tem se zmanjšuje socialna varnost vseh, ki na tak način delajo, celoten sektor pa je vedno bolj prekariziran. V zadnjem času je bilo moč opaziti tudi vedno bolj “kreativne” načine, kako delodajalci poskušajo zaobiti zakon; novinarjem namreč vsiljujejo v podpis anekse, s čimer bi novinarji morali plačati za uporabo računalnikov na katerih opravijo svoje delo ter povečujejo zapovedano kvoto vrstic, ki jih morajo mesečno napisati.
Tovrstni primeri ne le da zmanjšujejo pravice delavcev, poslabšujejo pogoje dela ter ne zagotavljajo dostojnega dela, temveč tudi postavljajo pod vprašaj strokovnost in neodvisnost novinarstva kot takega.

Pri Sindikatu Mladi plus vsem tovrstnim praksam močno nasprotujemo – socialno varnost, dostojno plačilo in dostojno življenje se zaslužimo vsi, ki delamo!

Dodatni članki:
http://novinar.com/8126
http://www.airbeletrina.si/clanek/vrag-je-odnesel-salo-uprava-novinarki-grozi-z-odpovedjo-zaradi-saljive-interne-korespondence