MDDSZEM – ponoven napad na enake možnosti

Država ponovno varčuje – na mladih! MDDSZEM ukinja dodatno finančno pomoč za študij v tujini.
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je hitro, skorajda neopazno odločilo za nov ukrep varčevanja. Tokrat bo ta zadel vse študente, ki želijo iti na študijsko izmenjavo ali opravljanje prakse v tujino prek evropskega programa Erasmus. Ministrstvo je namreč ukinilo dodatno finančno pomoč za študente, prek katere so ti dobili dodatnih 150€ štipendije na mesec. Ta znesek je marsikomu odločilno olajšal že tako veliko finančno breme odhoda v tujino.

Novica je najbolj zadela predvsem tiste, ki so želeli iti v tujino v šolskem letu 2015/2016, ki morajo hitro najti dodatna sredstva, da si lahko izmenjavo ali prakso privoščijo, ali pa bodo morali načrte odpovedati. Raziskava Eurostudent iz leta 2013 je pokazala, da se v Sloveniji za mednarodno izkušnjo odloči le 2% študentov, želelo pa bi jih mobilnost izkoristiti kar 18%. Že pred ukinitvijo dodatnega financiranja je bil torej razkorak ogromen, razlogi za to, da se mladi niso odločali za dejansko izvedbo izmenjave ali prakse, pa v veliki meri finančni. So na ministrstvu upoštevali prepreke, s katerimi se študenti soočajo? So pri svoji odločitvi upoštevali najdbe različnih raziskav?

Da sedanje spremembe le povečujejo neenakosti med mladimi, je več kot jasno. To dejstvo potrjuje tudi raziskava, opravljena na ravni EU, ki je preverjala učinke Erasmus študijske izmenjave ali prakse na kasnejše možnosti posameznice ali posameznika. Rezultati ne le dokazujejo, da je pomanjkanje finančnih sredstev med osnovnimi razlogi, zakaj študenti ne odidejo v tujino, ampak tudi to, da imajo tisti, ki si to lahko privoščijo, boljši položaj v kasnejšem iskanju zaposlitve. Predvsem dolgotrajna brezposelnost je med diplomanti z mednarodno izkušnjo nižja. Ali manjši prihranek in neskončno uklanjanje politiki varčevanja res pretehta nasproti zagotavljanju enakih priložnosti vsem mladim, ne glede na okoliščine, kot so finančne zmožnosti njih samih oziroma njihovih staršev?

Glede na že slabo stanje v Sloveniji na področju brezposelnosti mladih in dolgotrajne brezposelnosti, se spet zdi, kot da na ministrstvu ni bila narejena analiza potencialnih učinkov ukinitve financiranja, ali pa ta ni bila upoštevana. Ponovno je bila odločitev očitno sprejeta povsem na podlagi finančnih kalkulacij, medtem ko so bile enake možnosti – enostavno pozabljene.

Evropska raziskava o učinkih mobilnosti študentov.

Tematika pa je dosegla tudi Evropski parlament, kjer je slovenski poslanec Igor Šoltes včeraj apeliral na slovenske pristojne institucije, naj razmislijo o posledicah tovrstnih odločitev.

Zala Turšič