Osvojili bomo Rožnik! Prižgali bomo kres!

Prav v času, ko nas vse več dela – pod ceno, prekarno ali zastonj, je pomembno premisliti, pretresti in obuditi vrednote dela & delavstva. Na Sindikatu Mladi plus si tako – jemljemo nazaj 1. maj!

Prideš zraven?

Na kaj pomisliš ob besedni zvezi ‘prvi maj’? Kres? Dela prost dan? Delavske pravice?

Poleg topline kresa in morda oddaljenega odmeva delavske pesmi naše misli ob prvem maju ne segajo prav daleč. Zdi se, da gre za praznik, ki je svoj pomen preživel. Da ga sicer radi praznujemo in dela prost dan dobro izkoristimo, a politični naboj dneva, ki bi spodbudil preizpraševanje in združevanje, se je v veliki meri izgubil. Sploh med mladimi.

Ravno zato je morda prav danes čas, da se ustavimo, da se spomnimo začetkov in premislimo, ali smo v preteklih desetletjih res doživeli napredek. Kje so za velik del delavk in delavcev danes 8-urni delavnik, možnost organiziranja, dostojno plačilo in socialne pravice? Kje je dostojno delo in dostojno plačilo za migrante, za prekarne delavce? Kje v tej zgodbi so številni mladi, ki delajo – zastonj?

Stopimo skupaj in premislimo; Kaj 1. maj danes sploh še pomeni in na kakšen način lahko preko njega opozorimo na nove in vedno pogostejše oblike dela, ki nam ne zagotavljajo dostojnega preživetja ter na razloge zanje?

Stopimo skupaj in obudimo vrednote 1. maja. Premislimo jih predvsem v luči najšibkejših – prekarcev, migrantov, mladih.

Seveda pa tokrat ne bomo ostali le pri besedah; 30. 4. se bomo tako skupaj odpravili na kresovanje, praznovati praznovati dostojno delo in dostojno plačanega delavca! Mladi bomo letos na Rožniku prvič spregovorili in – prižgali kres.

Če želiš tudi ti opozoriti na vrednote dela in delavskih pravic, če želiš podpreti boj vseh nas za dostojno delo in dostojno življenje, se nam pridruži 30. 4. 2015 ob 19:30. Dobimo se pri gostilni Čad, pod Rožnikom (pri zapori ceste!) in skupaj odidemo na Rožnik, prižgati kres. Prvih 50 udeležencev prejme majico, prav vsi udeleženci (na vrhu) malico in pijačo.

Za več informacij spremljaj dogodek na Facebooku.

Živel prvi maj! Živelo dostojno delo!