Poziv Sindikata Mladi plus: Pridružite se nam v boju proti neplačanim pripravništvom!

Na Sindikatu Mladi plus vas pozivamo, da se nam aktivno pridružite v boju proti neplačanim pripravništvom, da nas o vseh oblikah neplačanih del obveščate in nam pomagate širiti poziv med tiste, ki neplačana dela opravljajo.

Neplačana oziroma volonterska pripravništva so dobro poznana praksa izkoriščanja mladih v Sloveniji. Najpogosteje o njih slišimo v povezavi z delom v vrtcih, šolah, odvetniških pisarnah, na sodiščih in v davčni upravi, torej na področjih, kjer je opravljeno pripravništvo običajno nujna podlaga za opravljanje izbranega poklica.
Če smo v preteklosti morebiti še lahko trdili, da so neplačana pripravništva predvsem izjema, so danes postala – pravilo. S tovrstno prakso se seveda noben delodajalec noče pohvaliti, zato je do podatkov o tem, koliko tovrstnega suženjskega dela se v Sloveniji sploh opravi, skoraj nemogoče priti.
Tu nastopite – vi! Ponovno vas pozivamo, da se nam pridružite v boju proti neplačanim pripravništvom, tako da nam za začetek pomagate z zbiranjem informacij o tem, kje in kakšna neplačana pripravništva ste opravljali, še opravljate ali veste, da se izvajajo. Posebej nujno potrebujemo podatke o volonterskih pripravništvih v privatnem sektorju, saj so na tem področju informacije zelo skope ali pa jih sploh ni. Prosimo vas, da nam za vsak primer posebej pomagate zbrati kar največ informacij. Ne skrbite, če nimate vseh podatkov. Veseli bomo vsega, kar nam boste sporočili. Zanima pa nas;
1. Kje se izvaja neplačano pripravništvo?
2. Ali nam lahko posredujete objavo/razpis za opravljanje volonterskih pripravništev pri omenjenem delodajalcu?
3. Ali nam lahko posredujete kakršnokoli dokazilo o izvajanju volonterskih pripravništev (dogovor/pogodba/razpis/e-pošta/dokazilo o plačilu stroškov prehrane in prevoza …)?
4. Koliko mladih pri omenjenem delodajalcu opravlja pripravništvo? Na podlagi česa sklepate o tej številki?
5. Kateri stroški in v kakšni višini (če sploh) so volonterskim pripravnikom kriti? Lahko priložite kakršnokoli dokazilo/potrdilo?
6. Koliko časa traja pripravništvo (v celoti) in koliko ur na dan/teden/mesec se izvaja?
7. Kakšne naloge/delo opravljajo volonterski pripravniki?
8. Ali bi bili pripravljeni o opravljanju pripravništev tudi spregovoriti? (npr. za našo spletno stran ali za medije – lahko javno ali anonimno)?
POMEMBNO: Zagotavljamo vam, da bodo vsi vaši podatki ostali anonimni (nihče ne bo vedel, da ste ravno vi posredovali podatke o določenem pripravništvu).
Podatke potrebujemo zato, da najprej sestavimo realno in predvsem preverljivo sliko stanja neplačanih pripravništev v Sloveniji, saj tovrstnih podatkov enostavno ni. Prejete informacije bomo raziskali in objavili v obliki seznama oz. ‘črne liste’ delodajalcev, pri katerih poteka neplačano delo v obliki volonterskih pripravništev. Zbrani podatki bodo podlaga za naš nadaljnji boj zoper neplačano delo in izkoriščanje mladih s strani delodajalcev.
Zbrani podatki bodo razdeljeni po vsebinskih sklopih – glede na področje in vsebino, kjer se volontersko pripravništvo izvaja. Za vsako področje posebej se bo skušalo pripraviti predloge rešitev (ukrepov), ki bi tovrstno prakso v prihodnje preprečevali. Dokaz, da se to da tudi v Sloveniji, je opravljanje pripravništva v socialnem varstvu, kjer so v okviru javnega razpisa za spodbujanje zaposlovanja iskalcev prve zaposlitve na področju socialnega varstva razpisana plačana pripravništva. Na soroden način in v dialogu s pristojnimi organi želimo iskati rešitve tudi za vsa ostala področja neplačanih pripravništev.
V kolikor se nam želite pri pripravi ukrepov aktivno pridružiti, vas toplo vabimo v svoje vrste: V Sindikat Mladi plus se lahko včlanite ali preko spletne strani mladiplus.si, dodatne informacije pa najdete tudi na našem Facebook (@mladiplus) ali Twitter (@mladiplus) profilu. Vsak četrtek, ob 18.00, v 5. nadstropju Dalmatinove 4 poteka tudi naš odprti sestanek, na katerega ste vabljeni vsi, ki imate komentarje, predloge, pomisleke, kritike in rešitve.
Prav tako vas prosimo, da nam pomagate širiti naš poziv – osebno, med prijatelje in znance, preko e-pošte in družabnih omrežij. Naj naš moto – SKUPAJ SMO MOČNEJŠI – postane tudi vaš, saj le združeni lahko poskrbimo za dostojnejše delo in življenje – za vse nas!

Hvala!
Ekipa Sindikata Mladi plus.

Dodatne informacije;
Zala Turšič, predsednica Sindikata Mladi plus
M: 031 452 288
E: info@mladiplus.si