Pridružite se nam v boju!

Današnji dan, 7. oktober, je bil leta 2008 razglašen za Dan dostojnega dela s strani Mednarodne konfederacije sindikatov (ITUC). Dan je namenjen informiranju o oblikah dela, ki ne ustrezajo pogojem dostojnega dela, ki mora potekati pod pogoji svobode, enakosti, varnosti in dostojanstva. Ena izmed takih oblik dela je gotovo tudi volontersko pripravništvo. Zato Sindikat Mladi plus ob Dnevu dostojnega dela poziva mlade, da se nam pridružite v boju proti neplačanim pripravništvom.To lahko storite tako, da nam na naš email naslov – info@mladiplus.si pošljete informacije o tem, kje se izvajajo neplačana pripravništva. Prejete informacije bomo preverili in objavili na posebej pripravljenem seznamu delodajalcev, pri katerih poteka neplačano delo v obliki volonterskih pripravništev, vaši podatki pa bodo ostali anonimni.

Ljubljana, 7. 10. 2014

Pridružite se nam v boju!

Današnji dan, 7. oktober, je bil leta 2008 razglašen za Dan dostojnega dela s strani Mednarodne konfederacije sindikatov (ITUC). Dan je namenjen informiranju o oblikah dela, ki ne ustrezajo pogojem dostojnega dela, ki mora potekati pod pogoji svobode, enakosti, varnosti in dostojanstva. Da se današnje zaposlitve od te definicije vedno bolj oddaljujejo, je več kot jasno. Vsakodnevno se vedno večje število delavcev po vsem svetu znajde v situaciji, kjer je sprejetje prekarne oblike zaposlitve neizogibno, medtem ko je obstoj zaposlitev, ki nudijo varnost z dostojnim plačilom in pogoji dela vedno bolj ogrožen. Nujnost akcije na področju nedostojnega dela potrjujejo podatki o nekaterih prekernih, torej pravno gledano nestandardnih in negotovih oblikah dela, v zadnjem času v Sloveniji.

V avgustu 2014 je bilo med vsemi prostimi delovnimi mesti, objavljenimi na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, 81,1 % za določen čas, 18,1% pa za krajši delovni čas.

Razširjenost agencijskega dela je v porastu, lanskega julija je tovrstno delo opravljalo 6665 ljudi, letos jih je bilo julija že 10638.

Samozaposlenih oseb, pri katerih je imela v lanskem letu Slovenija med evropskimi državami najvišjo rast, je bilo letošnjega julija že 64206 (59275 leta 2010).

Oblika dela, v kateri se znajdejo predvsem mladi, je opravljanje pripravništva. To je lahko plačano ali volontersko, pri čemer mora biti pripravnikom zagotovljeno najmanj povračilo stroškov prevoza in malice. Sprejetje možnosti opravljanja neplačanega pripravništva postaja vedno bolj razširjeno. Eden zadnjih primerov je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je razpisalo 247 volonterskih pripravniških mest v javnih šolah in vrtcih.
Volonterska pripravništva so med drugim prisotna tudi v pravosodju, zdravstvu, ter državni upravi in upravi lokalnih skupnosti. Na področju obveznih pripravništev je primer dobre prakse opravljanje pripravništva v socialnem varstvu, kjer so v okviru javnega razpisa za spodbujanje zaposlovanja iskalcev prve zaposlitve na področju socialnega varstva razpisana plačana pripravništva. Na žalost je ta primer le izjema v poplavi volonterskih pripravništev, a vseeno izjema, ki kaže na to, da so na tem področju mogoče rešitve.

Volonterska pripravništva so oblika izkoriščanja in ne smemo dopustiti, da se nam močno znižani standardi dela vsilijo brez boja. Na današnji Dan dostojnega dela tako pozivamo vas, mlade, da se nam pridružite v delovanju proti neplačanim pripravništvom. To lahko storite tako, da nam na naš email naslov – info@mladiplus.si pošljete informacije o tem, kje se izvajajo neplačana pripravništva. Prejete informacije bomo preverili in objavili na posebej pripravljenem seznamu delodajalcev, pri katerih poteka neplačano delo v obliki volonterskih pripravništev.

Več informacij:
Zala Turšič,
Predsednica Sindikata Mladi plus
M: 031 452 288
E: zala.tursic@gmail.com