Javni poziv Sindikata Mladi plus: UNHCR, kaj pa dostojno plačilo za pripravnike?

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) ponuja nadarjenim študentom in diplomantom opravljanje pripravništva v trajanju 3-6 mesecev. V zameno za njihovo delo pa ne prejmejo nobenega plačila, kljub temu da si morajo v času praktičnega usposabljanja pripravniki tudi sami kriti stroške nastanitve, prevoza in zdravstvenega zavarovanja ter poskrbeti za pridobitev potrebnih dokumentov za vstop in bivanje na Madžarskem. Sindikat Mladi plus je zato UNHCR pozval k dostojnemu plačevanju pripravnikov.

UNHCR, kaj pa dostojno plačilo za pripravnike?

Spoštovani,

na spletnih straneh Visokega komisariata ZN za begunce se najde zavihek Darovanje časa.
In pod tem zavihkom si lahko preberemo da regionalno predstavništvo UNHCR za srednjo Evropo nudi nadarjenim študentom in diplomantom, ki so predani vrednotam organizacije, priložnosti praktičnega usposabljanja v obliki pripravništva skozi vse leto. Pripravništvo navadno traja od treh do šestih mesecev. Pripravništva potekajo na eni izmed treh oddelkov regionalnega predstavništva, in sicer na programskem oddelku, oddelku za zaščito in oddelku za odnose z javnostmi. Vsi oddelki se nahajajo v uradu regionalnega predstavništva v Budimpešti. Potrebe UNHCR po novih pripravnikih so prisotne ves čas, a tudi odvisne od razpoložljivih možnosti izvajanja določenih nalog, potreb oddelkov in njihove zmožnosti sprejeti bodoče pripravnike in nadzirati njihovo delo.
In potem preberemo: UNHCR svojim pripravnikom ne nudi finančne podpore. V času praktičnega usposabljanja pripravniki tudi sami krijejo stroške nastanitve, prevoza in zdravstvenega zavarovanja ter sami poskrbijo za pridobitev potrebnih dokumentov za vstop in bivanje na Madžarskem.

Spoštovani UNHCR, ali je to, da oglašujete zastonj pripravnike, in to celo pod marketinškim prijemom, imenovanim »darovanje časa« del vaših vrednot?! Ali je del vaših vrednot vzgoja delavcev, ki ne bodo vedeli, kaj je to plača ali pač druge delavske pravice?
Sami veste, da se pravice spoštujejo ali pa ne. Vmesne poti ni. In vi kot organizacija, ki se bori za ranljive skupine, s promocijo volonterskega pripravništva kršite pravico delavca do ustreznega plačila. Kajti pripravnik ni prostovoljec.
Nemudoma prenehajte s to nizkotno prakso in pričnite ustrezno plačevati svoje pripravnike. O tem nas tudi obvestite. Nočemo odgovorov, v katerem boste opisovali zakaj to delate. Pričakujemo odgovor, v katerem boste napisali, da boste s tem dnem pričeli ustrezno plačevati pripravnike. Takšen odgovor pričakujemo do 7. oktobra, mednarodnega dneva dostojnega dela. Na lastni spletni strani zapišete da »UNHCR želi sodelovati s podjetji, ki spoštujejo Zemljo in človeka«. Ne pozabite, da slednje še posebej velja za vas. Na koncu koncev pa vas moramo spomniti na besede nekdanjega generalnega direktorja Mednarodne organizacije dela (ILO) Juana Somavie, torej generalnega direktorja organizacije, ki je prav tako del Združenih narodov. Juan Somavia je zelo jasno povedal, da je popolnoma proti neplačanim pripravništvom in da je »pričakovati od pripravnika, da dela zastonj, izraz popolnega in absolutnega nespoštovanja do mladih«.

Več informacij:
Zala Turšič,
Predsednica Sindikata Mladi plus
M: 031 452 288
E: zala.tursic@gmail.com