Imamo besede, zahtevamo dejanja!

Kljub številnim obljubam, da se bo področje neplačanih pripravništev uredilo, se zgodba ponavlja; Spet imamo razpisanih 247 volonterskih pripravništev! Na Sindikatu Mladi plus smo nad razpisom ogorčeni in zahtevamo, da se tovrstno izkoriščanje preneha takoj!

Dr. Miro Cerar, predsednik SMC
Karl Erjavec, predsednik DeSUS
Mag. Dejan Židan, predsedujoči SD

Imamo besede, zahtevamo dejanja!

Spoštovani gospodje,

danes ste parafirali koalicijsko pogodbo. Na strani 30. parafiranega dokumenta je zapisano naslednje: Neplačane prakse in pripravništva na področjih, kjer zakonodaja predvideva obvezno pripravništvo in prakse, niso dopustna.

29. 8. 2014 je bil na spletnih straneh Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport objavljen Javni razpis pripravniških mest v javnih šolah in vrtcih za leto 2014/2015. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, razpisuje volonterska pripravniška mesta v javnih šolah in vrtcih, in sicer:

200 volonterskih pripravniških mest v javnih osnovnih šolah, osnovnih šolah s prilagojenim programom, šolah in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, domovih za učence, srednjih šolah in dijaških domovih, ki so vpisani v razvid kot izvajalci javnoveljavnih programov vzgoje in izobraževanja, za opravljanje vzgojno-izobraževalnega dela vzgojitelja, učitelja, svetovalnega delavca ali knjižničarja, in 47 volonterskih pripravniških mest v javnih vrtcih, ki so vpisani v razvid za opravljanje dejavnosti vzgoje in izobraževanja v programih za predšolske otroke.

Ob skupni številki, 247 neplačanih pripravništev, vam v imenu mladih zastavljamo naslednje vprašanje; Kaj boste naredili, da bodo pripravniki oz. praktikanti končno ustrezno plačani? Kdaj in kako boste preprečili izkoriščanje – v imenu države?

Besede na papirju, več kot očitno, niso dovolj. Zahtevamo dejanja!

Za Sindikat Mladi plus,
Sanja Leban Trojar, predsednica.