ZSSS poziva k javni objavi delodajalcev, ki ne izplačujejo plač

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je političnim strankam, ki sestavljajo nov državni zbor RS, poslala poziv. Po včerajšnji objavi prvih rezultatov javne objave delodajalcev, ki ne izplačujejo plač na Hrvaškem, poziva, da se tudi v Sloveniji uvede podoben sistem.

Na Hrvaškem včeraj objavili prve zelo spodbudne rezultate javne objave delodajalcev, ki ne izplačujejo plač. Zakaj v Sloveniji čakamo z javno objavo delodajalcev, ki ne izplačujejo plač?

Spoštovane, spoštovani!

Objava seznama več kot 7000 podjetij in obrtnikov, ki delavcem letos niso izplačali vsaj treh plač, je po navedbah hrvaškega ministra za delo in pokojninski sistem Miranda Mrsića prinesla izvrstne rezultate. Kot je poudaril Mrsić, je po objavi seznama 2500 delavcev dobilo vse svoje plače, delodajalci pa so izpolnili tudi obveznosti do države.

To novico je danes objavila Slovenska tiskovna agencija, ki dalje poroča, da je svoje obveznosti do delavcev v dobrih desetih dneh po objavi seznama izpolnilo 311 podjetij in 17 obrtnikov, kot je minister dejal na današnji novinarski konferenci, na kateri so na sedežu hrvaške vlade predstavili operativna programa za izvajanje kohezijske politike. Ocenil je, da delavci verjetno ne bi dobili svojih plač ali pa bi delodajalci z izplačilom močno zamujali, če ne bi bilo seznama, ki ga je pripravila davčna uprava.

16. julija smo vam na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije sicer že poslali javno sporočilo, v katerem vas obveščamo, da sta tega dne Hrvaška davčna uprava in hrvaško ministrstvo za delo in pokojninski sistem objavila seznam delodajalcev, ki ne izplačujejo plač na Hrvaškem. Poleg tega smo vas spomnili, da smo na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije smo natanko pred 11 meseci v javnost poslali poziv po javni objavi delodajalcev, ki ne izplačujejo plač.

In še enkrat ponavljamo; da tudi v Sloveniji še kako potrebujemo javno objavo delodajalcev, ki ne izplačujejo plač, nam povedo naslednji zadnji podatki iz poročila Inšpektorata RS za delo za leto 2013:
Na področju nadzora delovnih razmerij inšpektorji že peto leto po vrsti največji delež kršitev (3601) ugotavljajo na področju plačila za delo in drugih prejemkov iz delovnega razmerja (neizplačilo plače in zamujanje pri izplačilu plače, neizplačilo dodatkov za delo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa (nočno, nadurno delo), regresa za letni dopust).

V luči današnjih podatkov iz Hrvaške o pozitivnih učinkih javne objave delodajalcev, ki ne izplačujejo plač, vas zato še enkrat sprašujemo: zakaj v Sloveniji čakamo z javno objavo delodajalcev, ki ne izplačujejo plač?

Pričakujemo ukrepanje.