Poziv Stalnemu predstavništvu RS pri Združenih narodih: zagotovite praktikantom ustrezno plačilo!

Zveza Svobodnih Sindikatov Slovenije in Sindikat Mladi plus sta 11.7.2014 na Stalno predstavništvo RS pri Združenih narodih naslovila poziv za zagotovitev ustreznega plačila praktikantom. Stalno predstavništvo namreč razpisuje več praks v obdobju od 10. septembra 2014 do 31. julija 2015. Praksa je neplačana – praktikanti pa so upravičeni do nagrade v višini 200 EUR mesečno za celomesečno delo, drugače pa do sorazmernega dela. Pri tem si morajo sami priskrbeti tudi nastanitev v New Yorku. Mesečna nagrada jim torej ne pokrije niti osnovnih stroškov. Objavljamo poslan poziv.

Ljubljana, 11. 7. 2014

Za:
Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri Združenih narodih
Veleposlanik – stalni predstavnik:
Nj. eksc. Andrej Logar
630 Third Avenue, 20th Floor
New York, N.Y. 10017
E: mny@gov.si

Marta Kos Marko,
Veleposlanica,
Veleposlaništvo Republike Slovenije Berlin
Hausvogteiplatz 3-4
10117 Berlin
Zvezna republika Nemčija
E: marta.kos-marko@gov.si

V vednost:
Mag. Alenka Bratušek
Predsednica vlade RS,
Gregorčičeva 20 – 25
Ljubljana
E: gp.kpv@gov.si

Karl Erjavec,
Minister za zunanje zadeve
Prešernova cesta 25
SI-1001 Ljubljana
P.P. 481
Republika Slovenija
E: info.mzz@gov.si

Dr. Peter Grilc,
Dekan Pravne fakultete Univerze v Ljubljani
Poljanski nasip 2
E: pf-dekanat@pf.uni-lj.si
peter.grilc@pf.uni-lj.si

Dr. Ivan Svetlik
Rektor Univerze v Ljubljani
Kongresni trg 12
1000 Ljubljana
E: rektor@uni-lj.si
Zadeva: zagotovite praktikantom ustrezno plačilo!

Spoštovani!

Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri OZN v New Yorku razpisuje več praks v obdobju od 10. septembra 2014 do 31. julija 2015. Včeraj se je iztekel rok za prijavo. Po razpoložljivih informacijah je praksa neplačana, praktikanti pa so upravičeni do nagrade v višini do 200 EUR mesečno za celotno mesečno obveznost, sicer pa sorazmerni del. Praktikanti sami poskrbijo za nastanitev v New Yorku.

Z drugimi besedami: izbrani praktikanti bodo po opravljeni praksi v globokem minusu, saj jim nagrada v višini do 200 EUR še zdaleč ne bo pokrila življenjskih stroškov bivanja v New Yorku. Torej bo to neke vrste plačano pripravništvo- tj. takšno, da praktikant plača, da ga opravi.

V začetku leta pa se je na spletnih straneh Pravne fakultete Univerze v Ljubljani pojavilo obvestilo »Študentska volonterska praksa na veleposlaništvu Republike Slovenije v Berlinu«, kjer Veleposlaništvo Republike Slovenije v Berlinu razpisuje prosta mesta za opravljanje študentske prakse od 15. februarja 2014 do konca leta 2014.

Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Sindikatu Mladih plus ostro protestiramo proti takšnim »priložnostim« za nabiranje ustreznih izkušenj mladih. Kot predstavniki države bi še posebej morali biti zgled dostojnega plačila za opravljeno delo, ne pa plačnega dumpinga, ki se skriva za »ponujanjem priložnosti«. Zato vas na tem mestu pozivamo, da vsem praktikantom zagotovite ustrezno plačilo, ki jim bo omogočilo dostojno življenje, ne pa životarjenje.

O vaših konstruktivnih ukrepih nas nemudoma obvestite.
V primeru neustreznega odziva ali pač neodziva na ta poziv bomo o vašem ravnanju obvestili ustrezne mednarodne institucije.

Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani in tudi Univerzo v Ljubljani pa na tem mestu vabimo, da se nam pridruži v tem pozivu. Oglaševanje oz. spodbujanje volonterskega pripravništva oz. prakse namreč zagotovo ni namen univerzitetnega prostora.
Mag. Dušan Semolič Sanja Leban Trojar,
Predsednik ZSSS Predsednica Sindikata Mladi plus