Kaj se je dogajalo 12. 6. na delavnici: Lahko zaradi uporabe Facebooka izgubim službo?

Že veš, kako pametno uporabiti LinkedIn, Twitter in Facebook za iskanje službe in za ustvarjanje svoje javne podobe? Te lahko delodajalec odpusti, če si v službenem času na Facebooku? Lahko od tebe zahteva geslo? Lahko zahteva, da izbrišeš svoj Facebook profil? Vse to in še več sta nam 12. 6. 2012 ob 18h povedala Goran Lukič in Sanja Leban Trojar iz Sindikata Mladi plus.

Goran Lukič, član IO Sindikata Mladi plus in svetovalec za socialno področje, trg dela in migracije ZSSS in Sanja Leban Trojar, predsednica Sindikata Mladi plus, bloggerka, twitterašica in strastna uporabnica socialnih omrežij sta 12. 6. 2012 ob 18h Ljubljana pripravila zanimivo delavnico o uporabi socialnih omrežij»: Lahko zaradi uporabe Facebooka izgubim službo?«.
Socialna omrežja se lahko uporabi kot veliko prednosti pri ustvarjanju svoje javne podobe, kar lahko zelo pomaga pri iskanju zaposlitve je povedala Sanja. Treba pa je poznati nastavitve zasebnosti in paziti, da so naše objave primerne podobi, ki si jo o sebi želimo ustvariti. Pokazala je primere uporabe Facebooka, prav tako pa tudi Twitterja in LinkedIna. Facebook je namenjen bolj osebnim stikom, na njem lahko objaviš fotografije, pišeš po zidu in se povežeš z znanci. Twitter sicer v Sloveniji uporablja manj ljudi, vendar je zelo sporočilno bogat, na njem pa so zelo aktivni novinarji in politiki. LinkedIn je namenjen prav službenim stikom in iskanju povezav, saj je največje profesionalno omrežje na svetu. Vsa tri omrežja pa se da koristno uporabiti za iskanje zaposlitve, grajenje socialne mreže in spremljanje novic o priložnostih za delo.

Nato je Goran predstavil sodno prakso na področju socialnih omrežij, ki je sicer zelo skromna. Tudi zakonodaje na tem področju pri nas še ni, je pa res, da so spremembe delovne zakonodaje vedno zelo dolgotrajen in počasen proces, zato uzakonjenja uporabe socialnih omrežij še nekaj časa ni za pričakovati. Beseda je tekla o tem, ali lahko delodajalec bere tvojo službeno pošto, pri čemer je Goran povedal, da je uradno ne sme. Povedal je, da delodajalec nikakor ne sme zahtevati od tebe gesla za dostop do tvojega Facebook računa, prav tako pa od tebe kot zaposlenega ne sme zahtevati, da si Facebook račun izbrišeš. Udeleženci delavnice so z zanimanjem spraševali tudi, če lahko zaradi uporabe Facebooka na delovnem mestu izgubiš službo. Pri tem je Lukič povedal, da odpovednih razlogov, ki bi vključevali omenjenega, ni. Če ni podlage v zakonodaji, v kolektivnih pogodbah ali v pogodbi o zaposlitvi, te delodajalec ne sme odpustiti zaradi uporabe Facebooka na delovnem mestu. Pri tem pa je potrebno tudi povedati, da nekatera delovna mesta, na primer delo v marketingu, že v delovne naloge vključujejo dnevno uporabo Facebooka.

Pa izkušnje iz prakse? Ena izmed udeleženk seminarja je delila tudi svojo izkušnjo glede sodelavca, ki je v med delovnim časom na Facebook napisal, da mu je dolgčas. In kaj se je zgodilo? Ker je bil njegov šef njegov Facebook prijatelj in je to objavo videl, ga je poklical in prosil, naj takšnih zadev ne piše na Facebook ter mu naložil še nekaj dela, ker se je očitno dolgočasil na delovnem mestu. Prav tako pa je mu je rekel, da takšna objava ni za ponos podjetju in ne ustvarja lepega mnenja javnosti (oz. Facebook občinstva) o podjetju. Drugih ukrepov k sreči ni bilo.

Področje uporabe socialnih omrežij, od Facebooka, Twitterja do LinkedIna lahko prinaša kar nekaj pasti, po drugi strani pa je lahko odlična priložnost, če jih znaš pametno in tehtno uporabljati.

FOTO: Fotografije iz delavnice si lahko ogledaš v naši fotogaleriji.

Če bi se ponovitve delavnice rad/a udeležila nam piši na info@mladiplus.si in obvestili te bomo o novem datumu in lokaciji.

Tvoj Sindikat Mladi plus