Kaj se dogaja?

Sindikat Mladi plus je 1. 3. 2012 javno pozval ministra za izobraževanje ter ministra za delo k ukrepanju.

Javni poziv ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter ministru za delo, družino in socialne zadeve:

Spoštovana ministra,
v zadnjih dneh mladi dobivamo preko medijev kar malce zmedena poročila o sredstvih za izvajanje določenih programov aktivne politike zaposlovanja…

Naj pojasnimo;

Pred dvema tednoma smo v medijih prebrali zgodbo o udeleženki programa izobraževanja brezposelnih oseb, ki ga organizira Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ), ki je septembra lani, torej tik pred začetkom novega šolskega leta, izvedela, da bo ZRSZ zaradi pomanjkanja sredstev financiral izobraževanje samo udeležencem zadnjega, to je tretjega letnika, medtem ko naj bi za vse druge letnike zmanjkalo denarja. Posledica?

Če je bilo v šolskem letu 2010 / 2011 v ta program vključenih 4.504 udeležencev, jih je po ukinitvi financiranja izobraževanja v njem ostalo le še 1.644. Skoraj tri tisoč oseb je torej prekinilo izobraževanje.

Nekaj dni kasneje je drug medij objavil zgodbo z naslovom »Kam je šlo osem milijonov Evrov«, v katerem se avtorica članka sprašuje naslednje: kako je mogoče, da se je javni razpis Zaposli.me, ki je namenjen subvencioniranju zaposlovanja brezposelnih oseb, med njimi tudi iskalcev prve zaposlitve, zaprl en mesec pred dejanskim iztekom razpisa, čeprav sredstva zanj sploh niso bila porabljena, saj je od razpoložljivih 13 milijonov ostalo nekaj manj kot osem milijonov evrov?

ZRSZ pravi, da so na podlagi priloženih ponudb vsa razpoložljiva sredstva razdeljena, medtem ko MDDSZ pravi da »bodo neporabljena sredstva iz 2011 prešla v 2012 in se uporabila za isti namen?!

Prosili bi, da nam kot pristojna ministra pojasnita, kaj se dogaja.

Dr. Turk, ob vaši izjavi ‘Iz krize moramo zrasti, za rast so bistveni znanje in inovacije’ namreč težko razumemo oziroma sprejemamo ‘rezanje’ programa formalnega izobraževanja za brezposelne.

Mag. Vizjak, vas sprašujemo, kje je osem milijonov evrov »presežnih« sredstev iz programa Zaposli.me?

Sami vam predlagamo, da bi del ‘izgubljenih’ osmih milijonov evrov »presežnih« sredstev prenesli v program formalnega izobraževanja za brezposelne osebe. Skoraj tri tisoč oseb, ki je prek noči ostalo brez nujnih sredstev za dokončanje izobrazbe, bi jih nujno potrebovalo.

V pričakovanju razjasnitev, konstruktivnih rešitev in aktivnega dialoga vas lepo pozdravljamo.

Sindikat dijakov, študentov in brezposelnih, Mladi Plus,

Sanja Leban, predsednica.

P.S.

Minister Vizjak, dovolite, da vas na tej točki še opomnimo: 15. 2. 2012 smo vam poslali javni poziv k takojšnjemu takojšnemu ukrepanju za izboljšanje prehoda mladih v kvalitetno zaposlitev. Poziv je dosegljiv tukaj:

http://www.zsss.si/attachments/article/658/POZIV_MDDSZ_152_012_Sindikat_Mladiplus.pdf

Do sedaj smo z vaše strani nismo prejeli nobenega odziva. Upamo, da nanj lahko računamo v kratkem.