Kako lepo je v naši domovini biti mlad?

Pred kratkim je izšla nova raziskava Slovenska mladina 2018/2019, ki so jo pod okriljem fundacije Friedrich Ebert Stiftung izvedli raziskovalci z Univerze v Mariboru. Nekaj glavnih vsebinskih poudarkov delimo v tej objavi, raziskava je sicer v celoti dostopna tukaj, nekaj njenih izsledkov pa smo v zapisu ob letošnjem prazniku dela komentirali tudi mi.

Ugotovili so tudi, da so temeljne usmeritve mladih naslednje: demokratična usmeritev, avtoritarna usmeritev in socialistična usmeritev. Ko so povzeli sedem najbolj priljubljenih trditev v eno usmeritev, so ugotovili, da mladi podpirajo družbene reforme v smeri demokratičnega socializma – socialna in ekonomska varnost za vse ter večja enakost. “Še več, velik delež mladih (38 odstotkov) izrecno podpira idejo večanja družbenega lastništva produkcijskih sredstev, vsakemu četrtemu pa se zdi škodljivo tekmovanje. Slovenska mladina podpira idejo močne (demokratične) države, ki zagotavlja dostojno življenje vsem državljanom in ki ima primesi, ki so v nekaterih vidikih precej nasprotne ‘čistemu kapitalizmu’,” ugotavljajo. Socialistična in demokratična usmeritev pa sočasno izrazito prekašata avtoritarno usmeritev, pri čemer socialistično podpira večji delež kot demokratično. Avtoritarne tendence so relativno nizke, a raziskovalci opozarjajo, da so te povezane z nacionalizmom, ekonomsko blaginjo, zaposlenostjo … Avtoritarni kompleks se torej lahko poveča, če se ekonomski položaj in neenakost v prihodnosti poslabšata.

In pod črto? Splošno zadovoljstvo z demokracijo med mladimi ni visoko (tretjina je nezadovoljna), a se je opazno izboljšalo v primerjavi z letom 2013. Mladi v Sloveniji skoraj univerzalno podpirajo politike, ki so namenjene izboljšanju socialne in ekonomske varnost ter manjšanju neenakosti.

Več v članku: Slovenska mladina in politika: Mladim najbližje ideje demokratičnega socializma